laihduttaja

Entä jos epäonnistun?

Laihdutusmotivaation pahin vihollinen on mustavalkoinen ajattelu, jonka mukaan laihdutus onnistuu joko täydellisesti tai ei ollenkaan. Silloin laihduttaja kokee herkkuihin sortumisen niin surkeaksi epäonnistumiseksi, että koko projekti joutaa roskakoppaan.

Kokonaisuuden kannalta muutama retkahdus ei kuitenkaan merkitse juuri mitään. Tärkeintä on se, että ruokavalion päälinja säilyy terveellisenä. Toisinaan täydellinen herkuista kieltäytyminen voi myös kääntyä itseään vastaan, kun kielletyn hedelmän houkutus käy liian suureksi. Joillekin laihduttajille voi sopia paremmin luvallinen herkkupäivä silloin tällöin, kunhan herkuttelu pysyy hallinnassa ja pienissä määrissä.

Retkahduksiin on hyvä opetella suhtautumaan vain tilapäisinä takapakkeina, joista pääsee eteenpäin. Jos niiden antaa lannistaa kokonaan, ei pysyvä painonhallinta tule onnistumaan. Niin kuin muissakin elämän asioissa, myös painonhallinnassa harvoin onnistuu täydellisesti. Tavoitteeksi kannattaakin asettaa riittävän hyvä onnistuminen ja tarvittaessa armollisuus itseä kohtaan.

Jos laihdutus epäonnistuu kokonaan, on aina mahdollisuus aloittaa uudestaan. Ennen uutta yritystä kannattaa kuitenkin keskittyä motivaation keräämiseen ja omien tarpeidensa tutkimiseen. Kun oppii tunnistamaan tarpeensa ja odotuksensa, onnistumisen todennäköisyys kasvaa.