laihduttaja

Vyötärö- ja keskivartalolihavuus

Yksi tapa arvioida lihavuutta on vyötärönympäryksen mittaaminen. Suuri ympärysmitta kertoo kohonneesta vaarasta sairastua ylipainon mukamaan tuomiin sairauksiin. Mitta otetaan 2 cm navan yläpuolelta. Laihduttaminen on aiheellista, jos mitta on miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm. Ihanteellisin vyötärönympärys miehillä on alle 90 cm ja naisilla alle 80 cm, sillä jo nämä luvut merkitsevät lievästi kohonnutta sairastumisriskiä.

Ylipaino altistaa monille sairauksille. Useimmat niistä johtuvat niistä aineenvaihdunnan häiriöistä, joita vatsaontelon sisäinen rasva aiheuttaa. Tärkein lihavuussairaus on II tyypin eli aikuistyypin diabetes. Keski-iässä sen vaara on normaalipainoisiin verrattuna yli kymmenkertainen, jos ylipainoa on 12-15 kiloa tai enemmän (painoindeksi yli 30). Samanasteinen ylipaino lisää kohonneen verenpaineen ja polvien nivelrikon vaaran kolminkertaiseksi. Muita lihavuuteen liittyviä sairauksia ovat uniapneaoireyhtymä, veren rasvojen häiriöt (esim. kolesteroliongelmat), sepelvaltimotauti ja naisilla hedelmättömyys. Ylipaino myös lisää monien syöpien riskiä.

Varsinaisten sairauksien lisäksi ylipaino voi vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia. Laihduttaminen on tehokas keino ehkäistä ja hoitaa lihavuuteen liittyviä sairauksia. Jo 5-10 prosentin painonpudotus (esim. 90-kiloisella 4,5-9 kg) kohentaa terveyttä ja on hyvä lähtökohta pitempiaikaiselle painonhallinnalle.